Veelgestelde vragen

Wat is het doel van het vakexamen?

Het Vakexamen Uitvaartzorg heeft als doel het kwaliteitsniveau van de branche een extra impuls te geven en maakt deel uit van een verdere professionalisering van de functie van uitvaartverzorger.

Wat houdt het vakexamen in?

Het vakexamen bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Als je als uitvaartverzorger voor beide onderdelen bent geslaagd, krijg je het vakdiploma!

 

Theoretisch examen
De noodzakelijke kennis wordt getoetst door middel van een examen. Het examen wordt afgenomen door een extern examenbureau en kan plaatsvinden in heel Nederland.

Praktijkstage
Het praktische deel bestaat uit een stage. Deze stage kun je lopen bij een erkend leerbedrijf.

Moet ik het NaVU vakexamen nog doen als ik al een ander diploma heb behaald?

Het kan zijn dat je bijvoorbeeld al een Stivu of Docendo diploma hebt behaald. Echter dien je, om in het Register Uitvaartverzorgers te komen, het NaVU diploma alsnog te behalen. Heb je de afgelopen 3 jaar aantoonbare werkervaring opgedaan als uitvaartverzorger? Dan kom je in aanmerking voor het verkorte traject. Let op: heb je bijvoorbeeld van 2010 – 2013 gewerkt als uitvaartverzorger? Dan kom je niet in aanmerking voor het verkorte traject.

Is het vakexamen verplicht voor uitvaartverzorgers?

Het vakexamen is verplicht voor nieuwe uitvaartverzorgers die werkzaam zijn bij een onderneming met het Keurmerk Uitvaartzorg.

Hoe kom ik in aanmerking voor het verkorte traject?

Je komt in aanmerking voor het verkorte traject wanneer je in de afgelopen 3 jaar aantoonbare werkervaring hebt opgedaan als uitvaartverzorger. Let op: heb je bijvoorbeeld van 2010 – 2013 gewerkt als uitvaartverzorger? Dan kom je niet in aanmerking voor het verkorte traject. Het aantonen van je werkervaring kun je doen door het aanleveren van een:

  • Kopie van je arbeidsovereenkomst waarin duidelijk naar voren komt hoe lang je hier werkzaam bent (geweest).
  • Kopie aanstellingsbrief.
  • Officiële ondertekende verklaring opgesteld door de directie waar je werkzaam was/bent.

Dit bewijs kun je aanleveren door een mail te sturen naar info@navu.nl

Kan ik het NaVU diploma halen als ZZP'er?

Het NaVU vakexamen mag door iedereen worden gedaan, dus ook als je ZZP’er bent. Vaak wordt het NaVU diploma zelfs gevraagd/geëist vanuit een (geaccrediteerde) organisatie waarvoor je werkzaam bent. Let op: Als ZZP’er kun je alleen in het Register Uitvaartverzorger komen wanneer je werkzaam bent voor een geaccrediteerde organisatie.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Check regelmatig onze website of volg ons op LinkedIn!